Díky studiím zabývajících se střevní mikroflórou víme, že mikrobiom hraje velmi významnou roli v otázce zachování zdraví. Má vliv na metabolismus živin, produkuje pro život důležité vitaminy, koriguje celý proces trávení a v neposlední řadě jsou střeva a jejich mikroflóra v přední linii imunitního systému. Jakákoli dysbalance střevní mikroflóry vede k zažívacím obtížím jako je břišní diskomfort, častá plynatost, nepravidelná stolice a snížená imunita. Na vině může být léčba antibiotiky, nekvalitní stravování a mnoho dalších faktorů.
Proč by kvašená zelenina měla být součástí jídelníčku každého sportovce?
Fermentovaná zelenina má velmi nízký počet kalorií a vysoký obsah stravitelné i nestravitelné vlákniny, díky které má fermentovaná zelenina nízký glykemický index, což v praxi znamená, že po jídle zůstaneme déle sytí a nočnímu vyjídání ledničky je konec.
Dalším důvodem je vysoký obsah probiotik rodu Lactobacillus které napomáhají správné funkci mikrobiomu a harmonizaci trávení. Správně fungující trávení je nezbytné pro podání nejlepšího sportovního výkonu. Fermentovaná zelenina je oproti syrové zelenině lépe stravitelná. Tělo místo trávení může využít energii na další činnosti.
Královnou fermentovaných potravin je bezesporu Kimchi – korejská národní delikatesa, kvašený zeleninový salát, ve kterém hraje prim pekingské zelí. Existuje mnoho studií prokazujících pozitivní vliv konzumace Kimchi na naše zdraví. Např. Výsledky studie Nutrition Research z roku 2011 prokazují snížení tělesné hmotnosti a zlepšení zdravotního stavu při konzumaci Kimchi u pacientů s nadváhou a obezitou.
Začínáte s kvašenou zeleninou?
První dny si dopřejte lžíci ke každému jídlu a postupně můžete porce zvětšovat. Zprvu může kvašená zelenina způsobit plynatost, což je normální, vaše střeva se čistí a přizpůsobují na nový druh přátelských baktérií.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!